Maitake, proprietati vindecatoare recunoscute de 2.000 de ani

Maitake, proprietati vindecatoare recunoscute de 2.000 de ani

Maitake, ciuperca miraculoasa cunoscuta si sub denumirea de „Regina ciupercilor” este o ciuperca medicinala descoperita in Japonia acum mai bine de 2.000 de ani. Ciuperca este de culoare brun-pamantie, de dimensiuni mari si creste de obicei la baza arborilor, in mod special la baza stejarilor. Maitake este una dintre ciupercile culinare importante ale Japoniei si Chinei, fiind folosita de secole in medicina traditionala datorita proprietatilor sale de vindecare recunoscute.

Maitake are proprietati de combatere a cancerului

 In urma cercetarilor realizate pe pacientii care sufera de cancer s-a demonstrat ca exista o parte specifica a ciupercii ce poate inhiba cresterea tumorilor. Aceea parte se numeste Maitake D-Fraction (MDF). Maitake de asemenea sporeste activitatea celulelor, ceea ce duce la cresterea producerii de interleukine (celule imunitare) care sunt recunoscute pentru imbunatatirea efectelor chimioterapiei si pentru prevenirea cancerului.

Maitake reduce nivelul de zahar din sange

 Un studiu efectuat de catre doi cercetatori de la Kobe Pharmaceutical University din Japonia in 1996 a aratat ca subiectii care consuma regulat Maitake au avut o scadere mai mare a nivelului de zahar din sange fata de cei care nu au consumat. Cercetatorii au tras concluziua ca polizaharida X-Fraction din Maitake are capacitatea de a scadea rezistenta la insulina. Impreuna cu scaderea indicelui glicemic rezulta faptul ca Maitake este un ajutor important pentru persoanele cu prediabet sau diabet in faza incipienta .

Maitake are proprietati imunostimulatoare

Ciuperca Maitake contine polizaharide (betaglucani ) care stimuleaza productia de neutrofile, macrofage (celule albe) si celule T. Aceste celule ajuta sistemul imunitar sa combata bolile rapid si eficient, elimina resturile celulare si accelereaza recuperarea dupa leziunile tisulare.

Maitake este o ciuperca bogata in substante nutritive

100 de grame de Maitake contin diverse vitamine B (necesare metabolismului celular), zinic, potasiu si fosfor (5%), 1,9 grame de proteine (4% din necesarul zilnic), magneziu si fier (2% din necesarul zilnic),  mangan si seleniu (3%), 0,3 mg de cupru, acizi grasi in cantitati mici si omega 6, necesari pentru buna functionare a creierului.

Maitake ajuta scaderea in greutate

 O portie de 100 de grame de Maitake contine doar 37 de calorii, fara nici un fel de grasime, contine de asemenea 2,7 g de fibre dietetice (reprezinta 11% din cantitatea zilnica recomandata unui adult). Fibrele absorb apa din colon si induc sentimentul de satietate, impiedicand astfel supraalimentarea.  Maitake este un aliment bogat in fibre, aliment pe care persoanele care vor sa slabeasca trebuie sa-l consume.

Maitake scade colesterolul
In anul 2001 un studiu realizat de cercetatorii japonezi a aratat ca subiectii hraniti cu pulbere de Maitake au beneficiat de scaderea colesterolului.  Specialistii au atribuit aceasta reducere a colesterolului capacitatii de eliminare a colesterolului prin fecale.

Maitake reduce tensiunea arteriala

 In anul 2002 la Georgetown University Medical Center din Washington D.C. a fost realizat un studiu unde s-a aratat ca subiectii hipertensivi carora le-a fost administrat praf de Maitake au cunoscut o scadere considerabila a tensiunii arteriale. Un rezultat asemanatora fost observat intr-un studiu separat, cand ciuperca Maitake a redus tensiunea arteriala a sobolanilor de la 200 la 115 milimetri coloana de mercur in doar patru ore.